De arbeidsmarkt was nog niet eerder zo krap
“Afhankelijk van je vertrekpunt is die krapte fijn, vervelend, of juist een kans. Wie ongeïnspireerd werk doet, slecht betaald wordt of werkt voor een organisatie die jou als inwisselbaar beschouwt, kan gemakkelijk wat beters krijgen. Voor hen is de krapte op de arbeidsmarkt fijn. Voor werkgevers is de krapte uiteraard vervelend. Zonder personeel wordt het werk dat ze hebben aangenomen niet uitgevoerd en verdienen ze niets. Daarom overbieden werkgevers elkaar momenteel. Met name de freelancetarieven stijgen fors.” Dit schreef Jasper Lukkezen, hoofdredacteur van het economenvakblad ESB in het FD.
Zo kennen we allemaal wel de branches waar er tekorten zijn. De zorg, horeca, bouw, transport en techniek. We zullen als maatschappij keuzes moeten gaan maken. Zo zal er bijvoorbeeld meer en meer een beroep worden gedaan op mantelzorgers voor eenvoudige zorgtaken. En moeten we nog wel de boodschappen binnen 10 minuten op de stoep willen hebben met een fietskoerier? Nog niet zo lang geleden deden we de boodschappen toch gewoon zelf? De vraag is of het systeem van overgeorganiseerde dienstverlening eigenlijk nog wel houdbaar is.
Ook in techniek is er al jarenlang een krapte. 10 jaar geleden waren er grote technische bedrijven die naar de basisschool gingen om de interesse bij kinderen op te wekken voor het technische vak. De technische ontwikkelingen zijn exponentieel gegroeid. Het aantal op te leiden en opgeleide technici blijven achter bij deze ontwikkelingen. De VPRO-uitzending van Tegenlicht van oktober 2021 maakt het heel mooi duidelijk. In Nederland wordt nog onderscheid gemaakt tussen hoog- en laagopgeleiden, terwijl de mbo’er van het grootste belang is voor onze samenleving. En dat wordt de komende jaren alleen maar zichtbaarder. Hoogopgeleiden zijn niet langer de elite. De toekomst ligt in handen van handwerkers. De broodnodige verandering, als het gaat om bijvoorbeeld de energietransitie, gaat van de werkvloer komen.
Er is dus een herwaardering nodig van ambacht. We hebben de techniekers immers keihard nodig. Volgens Techbrains ligt de toekomst in handen van deze handwerkers en techniekers. Wij willen een bijdrage leveren om meer mensen op te leiden in de techniek. Sta je als klant open om mee te werken aan opleiding en ontwikkelingen van technisch personeel? Heb je technische affiniteit en wil je een carrièreswitch maken? En sta je open om de uitdaging aan te gaan en voor de komende 30 jaar werk te hebben? Wij horen het graag.
Meer nieuws
- Techbrains in het nieuws
- Word ook een Techbrainer!
- Techbrains/Crown Uitzendgroep werkt samen met Pay for People
- Maak kennis met Techbrains – Dé partij voor technisch personeel in productie en logistiek
- Campagne gestart: Technology works for you
- Website beschikbaar in 8 talen!
- Uitslag poll: 96% interesse